Belemmert nucleaire dreiging onze strijd voor een kernwapenvrije wereld?
Zaterdag 14 mei, 13:00-16:00 uur, De Amershof, Snouckaertlaan 11, Amersfoort.
Hier vindt u het VERSLAG van het symposium waarop we om ons beraadden op de situatie, waarin we beland zijn door de Russische inval in Oekraïne. In korte tijd kregen we te maken met duizenden slachtoffers en miljoenen vluchtelingen: een medisch-humanitaire ramp van ongekende omvang.
Een speciaal aspect voor een vereniging als de NVMP-Artsen voor vrede, met als hoofddoel een kernwapenvrije wereld, is de Russische nucleaire dreiging. Nog nooit sinds de Cubacrisis is het woord ‘kernwapen’ zo vaak gevallen in de media als sinds Putin’s bevel om de Russische afschrikkingsmiddelen op scherp te zetten.
Vallen aan deze dreigende situatie nieuwe argumenten te ontlenen voor de juistheid en urgentie van een kernwapenvrije wereld of is dat een utopie?
Om enkele aangescherpte en nieuwe argumenten te noemen:
* Er is een fundamenteel probleem ontstaan voor het concept van de wederzijdse geloofwaardige nucleaire afschrikking. Nu hanteert Rusland de nucleaire dreiging om ongestoord oorlog te voeren, terwijl de rest van de wereld machteloos toekijkt.
* We zijn overgeleverd aan de mentale gesteldheid van de leider van een kernwapenstaat als het gaat om de inzet van kernwapens.
* Er dreigt nieuw proliferatiegevaar: Zelensky zei bij gebrek aan afdoende militaire hulp uit het Westen geen andere keus te hebben dan zelf kernwapens te ontwikkelen. Denk eveneens aan Noord-Korea of aan Wit-Rusland dat zijn ‘niet-nucleaire status’ uit de grondwet heeft geschrapt.
* Kerncentrales in een oorlogsgebied leveren levensgevaarlijke situaties op.
De volgende sprekers leverden daarvoor gespreksstof:
* Peter Buijs, bedrijfsarts, voorzitter NVMP-Artsen voor vrede
* Jan Hoekema, voorzitter Pugwash Nederland, voormalig diplomaat, Tweede Kamer-lid en burgemeester.
* Danny Pronk, senior onderzoeker bij de Afdeling Veiligheid van Instituut Clingendael