Mijlpaal: internationaal verbod op kernwapens wordt van kracht

Feestelijke Balieberaad onlineviering van de Entry into Force van de TPNW, 22-01-2021, 15:00 – 16:15 uur

22 januari 2021 is een historische datum in de strijd voor een kernwapenvrije wereld. Dan treedt namelijk het VN Verdrag TPNW (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) in werking.

Daarmee is het de eerste juridisch bindende internationale overeenkomst die het ontwikkelen, opslaan, dreigen met – en inzetten van kernwapens alomvattend verbiedt, met als doel de totale eliminatie ervan te bevorderen.

Om dit voorlopige hoogtepunt van deze bottom-up ontwikkeling te vieren nodigen de organisaties verenigd in het Balieberaad (Raad van Kerken,  Greenpeace, Pugwash, Rode Kruis, Humanistisch Verbond, Mayors for Peace, IALANA, NVMP) hun achterbannenu uit voor een onlinebijeenkomst over het belang van TPNW en hoe het verdrag een nieuwe impuls kan geven aan multilaterale nucleaire ontwapening.

Sprekers:

– Peter Buijs, voorzitter NVMP – Artsen voor vrede, voorzitter Balieberaad

– Tom Sauer, professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen, over de TPNW en de positieve bejegening in het recente Belgische Regeerakkoord (toegezegd).

– Susi Snyder, No Nukes team PAX, over ‘Hoe brengen we de TPNW verder’ (gevraagd).

– Phon van den Biesen, IALANA, ‘TPNW ondermijnt niet maar versterkt het Non-Proliferatie Verdrag’ (gevraagd)

Hierbij alvast de link voor de ZOOM-bijeenkomst op 22 januari:

https://greenpeace.zoom.us/j/98439294819?pwd=UnFUd09ieEFKTXcrUEhodjcxczZCdz09

Meeting ID: 984 3929 4819
Passcode: 946372

Registratie vooraf stellen wij op prijs, vult u hiervoor dit formulier in:

  Naam    Voorletters
     m/v

     E-mail

  Achtergrond

  Op 7 juli 2017 werd de tekst voor de TPNW in de Verenigde Naties aangenomen door 122 landen. Dat was al een ongekend hoogtepunt van een idee van enkele IPPNW-artsen in 2007, waaruit ICAN ontstond, de drijvende kracht achter de TPNW. Maar ondertekenen alleen is nog niet voldoende om een verdrag in werking te laten treden. Daarvoor moet het door minimaal 50 landen worden geratificeerd. Na de 50-ste ratificatie treedt het verdrag nu officieel in werking op 22 januari 2021. Het is dan bindend voor de staten die het al hebben geratificeerd, en al degene die het verdrag vervolgens ratificeren.

  Aanleiding tot het verdrag was de frustratie van vele landen over de geringe vorderingen binnen het Non-Proliferatie Verdrag, het verdrag uit 1970 dat de verspreiding van kernwapens beperkt. Artikel VI van het NPV verplicht alle staten, ook de kernwapenstaten, tot volledige nucleaire ontwapening onder strenge internationale controle. Daar schort het al decennia lang aan, vandaar dat een nieuw verdrag (TPNW) werd opgesteld dat kernwapens per direct verbiedt.

  TPNW verbiedt de lidstaten die het ondertekend hebben een reeks van kernwapenactiviteiten waaronder het ontwikkelen, testen, produceren en inzetten van kernwapens of het doorgeven of ontvangen van kernwapens van andere staten, het toestaan van kernwapens op hun grondgebied en het ondersteunen, aanmoedigen of het bewegen van anderen tot het ondernemen van deze verboden activiteiten. Het verdrag verklaart ook het dreigen met kernwapens illegaal.

  Nederland en TPNW:

  Nederland nam, als enige NAVO-land in 2017 wél deel aan de onderhandelingen over het kernwapenverdrag TPNW maar ondertekende destijds niet. Die Nederlandse deelname was desalniettemin baanbrekend omdat de NAVO grote druk uitoefende op lidstaten om de onderhandelingen te boycotten. De Nederlandse regering nam in 2017 in haar regeringsverklaring bovendien op dat zij zich, binnen bondgenootschappelijke verplichtingen, actief zal blijven inzetten voor een kernwapenvrije wereld.

   

   

  Share This

  Deel uw mening

  Laat uw omgeving weten hoe u over dit onderwerp denkt.