NVMP doet mee aan Bikes not bombs

Actie ‘Bikes not Bombs’ in Brussel, de NVMP was er bij

Jaarlijks organiseert Paxchristi België een fietstocht tegen kernwapens. Want hoe kan het dat er 60 jaar na de plaatsing van de kernbommen in ons land nog steeds twintig B61 bommen liggen? Bovendien worden ze binnenkort gemoderniseerd om beter inzetbaar te zijn.

Dit jaar ging de fietstocht langs alle politieke instellingen in Brussel om ons protest te laten horen. Brussel is namelijk het politieke centrum van het Belgische, Europese en NAVO-beleid. Tijd dus om onze beleidsmakers wakker te schudden!

NVMP-bestuursleden Dirk Hoogenkamp en Willem Hubregtse waren er bij!

 

Dirk gaf namens NVMP -Artsen voor vrede een bijdrage over het probleem van kernwapens dat ons allen raakt:

Er liggen Amerikaanse kernwapens op luchtmachtbasis in België, Nederland, Duitsland, Italië en Turkije. De plaatsing van deze B-61 bommen was geen democratisch proces en hun mogelijk inzet zal dat ook niet zijn. Als één zo’n bom hier zou ontploffen zou er in een straal van 5 km geen gebouw meer overeind staan, honderdduizenden doden, een half miljoen gewonden. Medische hulp van enige betekenis is daarbij onmogelijk. Dit wordt te weinig gerealiseerd als er weer een generaal b.d. op TV komt om Poetins nucleaire dreigementen te becommentariëren. Het Nederlandse RIVM stelde zich de vraag of we in Nederland jodiumtabletten moesten slikken als er boven Oekraïne een kernbom zou ontploffen. Dat leek niet nodig, over de slachtoffers in Oekraïne werd niet gesproken.

Maar onderzoek heeft al meermaals vastgesteld dat een regionale, beperkte,  kernoorlog nog regionaal nog beperkt zal blijven vanwege as en rook in de atmosfeer die tot temperatuurdaling, misoogsten en hongersnood zal leiden. We kunnen onze ogen niet sluiten voor wat kernwapens ver van hier kunnen aanrichten.

Maar zo hoeft het niet te zijn. Wij kunnen er wat tegen doen, wij kunnen belangrijke keuzes maken over wat veiligheid wél is. Dankzij maatschappelijk druk bleek het toch mogelijk de NAVO-landen België en Nederland als waarnemer deel te laten nemen aan de eerste bijeenkomst van de landen die het VN-kernwapenverbodsverdag (TPNW) hebben ondertekend. Dat is een belangrijke stap naar erkenning dat bijna alle landen in de wereld géén kernwapens hebben en deze zo snel mogelijk de wereld uit willen hebben. Dat wij allemaal daarvoor ons best doen, dank dat u hier bent: het loont!

Het was een zeer geslaagde actiedag in de stad van Europarlement en NAVO waar het geluid van de NVMP niet mocht ontbreken.

Met vriendelijke groet,

Marianne Begemann, secretaris NVMP

U kunt ons geluid actief steunen met een donatie

 

 

 

 

 

Share This

Deel uw mening

Laat uw omgeving weten hoe u over dit onderwerp denkt.