ICAN, De internationale campagne tegen kernwapens wint Nobelprijs voor de Vrede 2017!!

 

De internationale campagne tegen kernwapens wint Nobelprijs voor de Vrede 2017

Vandaag, 6 oktober, is bekend gemaakt dat de Internationale Campaign to Abolish Nuclear weapons (ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. IPPNW en NVMP zijn drijvende kracht achter ICAN en lid van het internationale bestuur.

Het Nobelcomité maakte in Oslo bekend dat ICAN de prijs wint voor haar werk aan nucleaire ontwapening. ICAN heeft zich jarenlang ingezet voor het wereldwijde verbod op kernwapens, dat afgelopen zomer werd aangenomen en op 20 september opende voor ondertekening. Internationaal zijn er wel afspraken om de verspreiding van landmijnen, clusterbommen en biologische wapens tegen te gaan, maar dergelijke afspraken ontbraken nog over de veel gevaarlijker kernwapens. “ICAN heeft geholpen dat juridische gat te vullen”, aldus de voorzitter van het Comité.

“Dit jaar is de prijs een eerbetoon aan iedereen die werkt aan ontwapening. We hebben ICAN gekozen omdat wij, het Noorse Nobel-comité, geloven dat zij op een bewonderenswaardige wijze het voortouw hebben genomen in het aanvuren van het ontwapeningsproces. Ook maakt ICAN de bevolking, die bang is om beschermd te worden met kernwapens, meer betrokken.”
 
Is de uitreiking een bericht aan specifieke staten/wereldleiders?
 
“We sturen een bericht aan alle staten, maar naar kernmogendheden in het bijzonder. We willen ze herinneren aan het kernstopverdrag dat ze al hebben ondertekend. Zij zijn ook verplicht te werken aan een kernwapenvrije wereld; we hebben dezelfde doel.”
 
“De prijs is een aanmoediging voor álle staten. Ik snap de controverse niet, want we hebben een gezamenlijk doel. Het is aan elke individuele staat om te kiezen of ze gaan ontwapenen. We proberen niet één specifieke politicus te overtuigen, we willen ICAN aanmoedigen en helpen met dit extreem serieuze probleem. De bevolking wil niet met kernwapens verdedigd worden.”
Aldus de zeer heldere taal van het Nobel-comité.
Share This

Deel uw mening

Laat uw omgeving weten hoe u over dit onderwerp denkt.