Brief aan Mark Rutte, secretaris-generaal van de NAVO
Beste NVMP-leden, begunstigers en vrienden,
Vandaag, 1 oktober, neemt Mark Rutte het stokje als secretaris-generaal van de NAVO over van Jens Stoltenberg. Voor een NAVO-baas brengt dat in deze wereld vol geopolitieke spanningen vele uitdagingen met zich mee.
Gisteren stuurden wij een brief waarin we Rutte feliciteren en succes wensen met deze eervolle benoeming. Wij zien belangrijke uitdagingen voor hem: zet met enkele concrete maatregelen een proces van nucleaire de-escalatie in gang.
Geachte heer Rutte,
Graag feliciteren wij, NVMP-Artsen voor vrede[1], u met uw benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Een belangrijke en eervolle benoeming tot leider van het bondgenootschap dat de hoeksteen van onze gezamenlijke veiligheid vormt.
Dit is een tijd van oplopende geopolitieke spanningen die grote uitdagingen voor de NAVO vormen.
Begin jaren 80 van de vorige eeuw was er sprake van een gelijkaardige spanning. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog waren er ongeveer 60.000 kernwapens, genoeg om onze aarde meerdere malen te vernietigen. Maar juist in deze periode van grote spanning kwamen de leiders Reagan en Gorbatsjov in Reykjavik bij elkaar om het einde van de Koude Oorlog in te luiden. IPPNW[2]-artsen uit Amerika en de Sovjet-Unie hebben destijds dit proces in belangrijke mate mede mogelijk gemaakt.
De huidige kernmachten zijn het erover eens dat een kernoorlog nooit gewonnen kan en dus ook nooit gevoerd mag worden maar dat de nucleaire afschrikking in stand moet worden gehouden.
Maar kernwapens zorgen niet voor veiligheid, zeker niet in deze geopolitiek onrustige tijd. Het voortbestaan van onze aarde staat op het spel. Juist nu moeten we er alles aan doen om een kernoorlog te voorkomen.
In het Non-Proliferatieverdrag (NPV), de hoeksteen voor nucleaire non-proliferatie en ontwapening, staat in artikel 6: ‘each of the Parties to the Treaty undertakes to pursue negotiations in good faith on effective measures relating to cessation of the nuclear arms race at an early date and to nuclear disarmament, and on a treaty on general and complete disarmament’.
De verplichting om te komen tot een kernwapenvrije wereld, global zero.
In deze tijd van alsmaar oplopende spanningen is onze vraag: hoe gaat u in uw nieuwe functie het proces van nucleaire de-escalatie in gang zetten waarmee tegemoet gekomen wordt aan de verplichtingen van het NPV?
Concrete eerste maatregelen zouden kunnen zijn te komen tot een combinatie van no first use (het nooit als eerste kernwapens inzetten) met de-alerting (het opheffen van de hair trigger alert-status van kernwapens). Dit voorkomt een onbedoelde kernoorlog, een gevaar dat de laatste tijd wordt vergroot door het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie, wat oorlogvoering versnelt en de tijd voor nucleaire besluitvorming verkort.
Dergelijke stappen naar ontspanning zouden geheel passen bij de NAVO, als defensieve organisatie.
Graag zien wij uw reactie tegemoet.
Hoogachtend,
namens het bestuur
Marianne Begemann, secretaris NVMP-Artsen voor vrede
[1] NVMP-Artsen voor vrede, opgericht in 1969 als Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie, Dutch chapter International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), een wereldwijde artsenorganisatie in 65 landen, die in 1985 de Nobel Vredesprijs ontving, omdat zij Reagan en Gorbatsjov – ook naar hun eigen zeggen – de doorslaggevende argumenten verschafte om tot een drastische kernwapenreductie te komen. IPPNW was in 2007 ook initiatiefnemer van ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear weapons) die in 2017 de Nobel Vredesprijs ontving.
[2] IPPNW is credited with raising public awareness about the devastating effects of nuclear weapons and with persuading American and Soviet leaders that the Cold War nuclear arms race was jeopardizing the survival of the entire world. IPPNW received the 1985 Nobel Peace Prize in recognition of this accomplishment.