P E R S B E R I C H T Medische hulp bij een kernoorlog zal een illusie zijn

P E R S B E R I C H T

Medische hulp bij een kernoorlog zal een illusie zijn

01-03-2022

NVMP-Artsen voor vrede veroordeelt het op scherp zetten van kernwapens door president Putin.

De medisch-humanitaire gevolgen van het inzetten van kernwapens zullen die van de coronapandemie doen verbleken. Bovendien is medische hulp van enige omvang een illusie. De wereld heeft na het einde van de Koude Oorlog helaas geen afscheid genomen van kernwapens. Wereldwijd zijn er nog steeds ruim 14.000 kernkoppen. Elk vele malen krachtiger dan de bommen die destijds Hiroshima en Nagasaki vernietigden.

Deze kernwapens hebben grote steden als voorgeprogrammeerde doelen. Als ze op een wereldstad neerkomen zorgen zij meteen voor miljoenen doden, radioactieve besmetting van de hele regio en een wereldwijde klimaatverstoring door rook en roet in de atmosfeer waarbij de huidige klimaatrampen in het niet vallen. Vraag je af wat de overlevenden na een kernexplosie ervaren als er geen ambulances, geen ziekenhuizen en geen medisch personeel is.

Kortom bij een nucleair conflict gaat het niet om simpelweg ‘terugvuren’. Immers dan treed de Koude Oorlog-waarheid van Mutual Assured Destruction (MAD) op. Terecht verklaarden  de leiders van de vijf grootste kernmachten (inclusief Rusland) begin dit jaar (3 januari) nog dat a nuclear war cannot be won and must never be fought.

Dat is een realiteit die niet genoeg benadrukt kan worden. De gevolgen van een kernoorlog beperken zich niet tot landsgrenzen en treffen iedereen.

Wat te doen in deze noodsituatie? Wij pleiten voor een zo snel mogelijk staakt-het-vuren gevolgd door de-escalatie en onderhandelingen.

Voor de langere termijn maakt dit eens te meer duidelijk dat we van de kernwapens af moeten. Als politieke leiders daar toe niet bereid zijn zal er meer druk vanuit de maatschappij moeten komen. Er is geen grotere acute bedreiging van onze aarde dan het voortbestaan van kernwapens.

Zie ook Peter Buijs in Medisch Contact:

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/nvmp-grote-zorgen-over-nucleaire-dreiging.htm

Voor nadere informatie en perscontacten:

Peter Buijs, voorzitter NVMP 06-13932342

Marianne Begemann, secretaris NVMP en IPPNW vice-president Europe 06- 50230954

Dirk Hoogenkamp,  bestuurslid NVMP, 06-34274344

 

Share This

Deel uw mening

Laat uw omgeving weten hoe u over dit onderwerp denkt.