Ook vandaag op ‘Nagasaki-dag’ voeren NVMP-bestuursleden Willem Hubregtse en Dirk Hoogenkamp, aangevuld met voormalig bestuurslid Jeffrie Quarsie,weer actie bij vliegbasis Volkel. Gisteren werd Dirk daarover geïnterviewd door MedischContact (zie hieronder).
Hun actie sluit aan bij protesten in het Engelse Lakenheath en eerder bij de Duitse Vliegbasis Büchel als ook de editorial tegen kernwapens in medische tijdschriften waarover wij eerder berichtten.
Jeffrie, Dirk , Lisann (Duitsland) en Willem voor de vliegbasis
Arts Dirk doet mee met protest tegen kernwapens bij vliegbasis Volkel
gisteren om 16:41 2 minuten leestijd
Na het maandelijkse luchtalarm heeft maandag een groep van zo’n vijftig demonstranten de poort van Vliegbasis Volkel 78 minuten geblokkeerd. Bestuursleden van ‘artsen voor vrede’ NVMP nemen deze week deel aan demonstraties tegen de aanwezigheid van kernwapens en nucleaire dreiging in het algemeen. Eén van de demonstranten is aios Dirk Hoogenkamp.
Tien mensen zijn dinsdagochtend door de marechaussee aangehouden op de vliegbasis. De tien waren over het hek geklommen en op de start- en landingsbaan gaan zitten. Op de startbaan werden de eerste twee artikelen van het non-proliferatieverdrag geplakt (waarin staat dat kernwapenstaten beloven geen kernwapens te verspreiden onder andere staten (artikel 1) en niet-kernwapenstaten beloven die niet te zullen accepteren (artikel 2) ). Het vliegverkeer heeft geen hinder ondervonden van de actie.
Hoogenkamp (27), in het dagelijks leven aios ouderengeneeskunde, was zelf niet bij die actie betrokken, zegt hij telefonisch vanaf Volkel, ‘net buiten het hek’. Het protest in augustus is zowat vaste prik op de agenda van de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie (NVMP), ‘artsen voor vrede’. Op de 6de en de 9de van deze maand worden de Amerikaanse kernbommen op Hiroshima en Nagasaki herdacht, nu 78 jaar geleden. Wil Verheggen, gepensioneerd huisarts en NVMP-bestuurslid van het eerste uur, zegt dat de acties per jaar verschillen. De belangstelling is misschien ‘iets groter’ dan voorheen. Verheggen wijst op de nucleaire dreiging rond de Oekraïense kerncentrales en de huidige bioscoophit Oppenheimer, vernoemd naar de uitvinder van de kernbom.
Rol als arts
Dit jaar is gekozen voor een vierdaagse bezetting van vliegbasis Volkel, omdat daar ‘ongeveer twintig kernkoppen’ liggen opgeslagen. Dit zijn wapens van Amerika, maar Nederlandse vliegers zullen die bommen vervoeren, als de VS daartoe besluit’, zegt Hoogenkamp. Hij zet zich in voor een wereld zonder kernwapens, sinds hij in 2019 na een college hoorde over de Amerikaanse arts Ira Helfand, een van de oprichters van IPPNW, de internationale artsenorganisatie tegen kernwapens. ‘Een kernramp of een kernoorlog heeft catastrofale effecten. Als arts heb je een rol in gezondheidsbevordering, daarom ben ik actief. Met wetenschappelijke en medische kennis, wil ik mij inzetten. Ik doe dat in mijn vrije tijd, mijn werkgever weet ervan.’
Hoogenkamp vindt dat er een grote rol is weggelegd voor artsen om zich in te zetten tegen het gevaar van kernwapens. ‘Ondanks alles wat we weten, ondanks de dreiging van Poetin, ondanks de dreiging vanuit Noord-Korea, klinkt er wereldwijd weinig protest. Maar dat wil niet zeggen dat we ons laten tegenhouden. Zolang kernwapens bestaan, kan het fout gaan. Er zijn nu naar schatting 13 duizend kernwapens op de wereld, die tegenwoordig veel zwaarder zijn dan de bommen die op Japan zijn afgeworpen. Na een kernbom is er geen betekenisvolle noodhulp mogelijk, dat weten we van Hiroshima en Nagasaki. Artsen en verpleegkundigen werden ook slachtoffer, ziekenhuizen worden ook verwoest, het gebied is radioactief besmet en niet begaanbaar, de slachtoffers zijn talrijk. Wat je niet kunt genezen, moet je voorkomen.’
De jonge dokter is sinds maandag aanwezig en wil tot het einde, op donderdag, blijven. ‘Er worden workshops gegeven en acties voorbereid. Morgen, woensdag, staat in het teken van “vrede scheppen”, het is een ludiek bedoelde actie met roze strandschepjes.’