Mayors for Peace tekenen tegen kernwapens

Krista van Velzen en Jan Hoekema

 

In de laatste nieuwsbrief vond u informatie bijgesloten over de actie ‘Teken tegen kernwapens’ waarmee opgeroepen wordt handtekeningen te verzamelen om een verbod op kernwapens op de politieke agenda te zetten. Ook enkele Mayors for Peace geven het goede voorbeeld door hun steentje bij te dragen.

Krista van Velzen (PAX) en Burgemeester Hoekema, Wassenaar.
Mayors for Peace, Burgemeesters voor Vrede
Even in herinnering roepen, Mayors for Peace, Burgemeesters voor Vrede, is opgericht in 1982 door burgemeester Araki van Hiroshima. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 6.300 burgemeesters bij aangesloten. Burgemeesters dragen verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun burgers. Op grond van die verantwoordelijkheid, en niet zozeer op grond van hun politieke overtuiging vinden zij elkaar in hun gedeelde bezorgdheid over de nog immer bestaande nucleaire wapens.. Daar ligt ook het raakvlak met artsen die zich zorgen maken over de humanitaire gevolgen van een kernexplosie, waartegen nucleaire ontwapening de enige remedie is.
Vanaf het begin van deze eeuw heeft de NVMP samen met Karel Koster van het Project on European Nuclear Non-Proliferation (PENN) het secretariaat van Mayors for Peace-Nederland gevormd. Karel is in 2009 vertrokken omdat hij buitenlandmedewerker van het wetenschappelijk bureau van de SP werd. In 2011 heeft NVMP-lid Bert Sweerts zich bereid verklaard de functie van Mayors for peace-campaigner op zich te nemen. Samen met Hans van Iterson van het NVMP-bureau coördineert hij voor Nederland de Mayors for Peace-campagne.
In april 2012 vonden zij vier burgemeesters (Jan Hoekema van Wassenaar, Frank Koen van Capelle aan den IJssel, Peter Rehwinkel van Groningen en Hans Martijn Ostendorp van Bunnik) bereid een brief onder hun collega-burgemeesters te verspreiden waarin zij opriepen aan te sluiten bij Mayors for Peace. Dit schrijven was een doorslaand succes en is van tijd tot tijd herhaald waardoor het aantal Mayors for Peace in Nederland steeg van een vijftigtal naar het huidige aantal van 125.
Teken tegen kernwapens
De ‘kerngroep’ van Mayors for Peace is inmiddels uitgebreid tot vijf. Naast Hoekema, Koen en Ostendorp bestaat ze uit Geert van Rumund van Wageningen en Hans Romeyn van Heiloo.
Bert, Hans en voorzitter Herman Spanjaard hebben het afgelopen jaar al tweemaal overlegd met deze groep over verdere activiteiten. 2015 wordt daarbij een belangrijk jaar, veel gemeenten zullen immers activiteiten ontplooien naar aanleiding van 70 jaar bevrijding. In augustus 2015 is het ook 70 jaar geleden dat de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki vielen. Ook dat vormt een goed moment om aandacht voor een kernwapenvrije wereld te vragen.
Een mooie aanloop naar dat jaar is de campagne ‘Teken tegen kernwapens’. Burgemeester Blase van Vlaardingen was de eerste die publiekelijk zijn handtekening zette. Daarbij vroeg hij wie het stokje van hem over wilde nemen. Burgemeester Koen van Capelle aan de IJssel ging graag op deze uitnodiging in en zo werd op 5 november een begin gemaakt met deze burgemeestersmarathon. Op 11 december tekende burgemeester Karssen van Maassluis in het kader van dit burgerinitiatief en op 17 december en 19 december volgden respectievelijk burgemeester Van Rumund van Wageningen en burgemeester Hoekema van Wassenaar met hun handtekening.
Kortom zo komt ‘Teken tegen kernwapens’ op een zeer positieve wijze onder de aandacht van de burger.

Hieronder:
Burgemeester Blase (r) en burgemeester Koen (l) zetten hun handtekeningen tegen kernwapens.

SONY DSC
Op 24 november volgden de burgemeesters Jansen (Montfoort) en van den Brink (IJsselstein).

Jansen en vd Brink 1small

Burgemeester Van Rumund (Wageningen)

Van Rumund 3

Burgemeester Hoekema (Wassenaar)

Wassenaar 19

 

Share This

Deel uw mening

Laat uw omgeving weten hoe u over dit onderwerp denkt.