Actie bij Vliegbasis Volkel: Geen (nieuwe) kernwapens in Nederland!

Actie bij Vliegbasis Volkel

Kernbommen in Nederland? Dat kan toch niet! Daarom kwamen de NVMP en onder andere PAX op 26 september ( ‘Internationale Dag voor de Totale Vernietiging van Kernwapens’) in actie!

Eerst fietsten NVMP-bestuursleden Dirk Hoogenkamp en Jeffrie Quarsie samen met andere Nederlandse en Duitse studenten naar Volkel. Daarna was Dirk een van de sprekers bij de toegangspoort van de basis.

Toespraak op 26-9-2020 van Dirk Hoogenkamp op de Nederlandse vliegbasis Volkel waar Amerikaanse kernwapens gestationeerd zijn:

‘Iedereen bedankt voor jullie komst vandaag om te protesteren tegen kernwapens in Nederland of waar ze ook mogen zijn. Het voelt goed om hier nieuwe gezichten te zien, en ook bekende gezichten te herkennen. Het is heerlijk om hier te zijn met deze prachtige Duitsers die ik in Büchel heb ontmoet. Het is geweldig om te zien dat de mensen die er waren toen we samen de slachtoffers van de atoombombardementen op Hiroshima herdenken, deze augustus 75 jaar geleden. Een dag onvergetelijk voor degenen die op dat moment leven (niet ik) maar bijvoorbeeld Noam Chomsky, die zich vooral herinnerde aan zijn verbazing dat niemand er iets om gaf. Maar hoe is het mogelijk om te weten wat deze wapens kunnen doen, met welke bedreiging we leven, en er niet om geven?

Ik denk dat het makkelijker is om de andere kant op te kijken, om te doen alsof we niet leven in deze realiteit. Ik had net zo goed kunnen vragen: waarom leven we in de tweede golf van deze coronacrisis? Hoe heeft onze regering het zo ver kunnen laten komen? Waren er geen tekens?

Nogmaals, de borden stonden er. Toch handelden ze niet. Ze waren doof voor de feiten, keken de andere kant op.

Maar doof blijven, de status quo accepteren, doen alsof de dreiging niet bestaat, is geen optie. Wij dokters hebben enige ervaring met slecht nieuws. Het is belangrijk om eerlijk te zijn: dit is een ongezonde levensstijl. Als we verdergaan op dit pad, gaat het mis, en dan is er niets meer wat we kunnen doen. Dan is het te laat, verder dan sparen.

Dus we moeten allemaal om kernwapens geven. De wereld moet hun kop niet in het zand steken. Wat we vandaag hebben laten zien is dat als je tegenwind hebt, je meer kracht op die pedalen moet zetten!

Wij van de medische samenleving zullen hier zijn om u te herinneren aan de diagnose, de prognose en het feit dat preventie de enige remedie is.

Ik wil graag afsluiten met de laatste zinnen van de Hippocratische eed in de Amerikaanse vertaling, zodat het begrepen wordt aan de andere kant van het hek.

Ik voorkom ziekte wanneer ik kan, voor preventie is beter dan genezen.

Ik zal het milieu beschermen dat ons helpt, in de wetenschap dat de voortdurende gezondheid van onszelf en onze samenlevingen afhankelijk is van een gezonde planeet.

Ik zal onthouden dat ik lid blijf van de samenleving, met speciale verplichtingen aan al mijn medemensen, die geluid van geest en lichaam en de zieken.

Dat beloof ik’

Bij aankomst gaf Mark Rutte samen met Angela Merkel de Amerikaanse kernbommen in Volkel terug aan Donald Trump!

De  foto’s zijn gemaakt door Lize Kraan en Peter Buijs

NVMP-bestuursleden Jeffrie Quarsie, Dirk Hoogenkamp en voorzitter Peter Buijs bij Volkel

 

 

Share This

Deel uw mening

Laat uw omgeving weten hoe u over dit onderwerp denkt.